Így volt ez mindig is: festékillat száll a Mailloth-kastély kertjében

ArtisTaille Art Residency, vagyis kortársművészeti programsorozat a Tokaji borvidéken. Úgy hangzik, mintha valami nagyon modern dolog lenne? Valójában a Tokaj-hegyaljai művészeti táboroknak komoly múltja van és most pár év kihagyás után indulnak újra tállyai alkotótáborokkal és kiállításokkal. Lássuk, mire utal és mire építkezik az ArtisTaille!

A nevében is Tállya, azaz Taille évszázadokkal ezelőtt megalapozott értékeire utaló, és azt a művészettel összekötő kezdeményezés célja 2022-től, hogy ebbe a mintegy 1800 fős községbe életet, kultúrát és művészeket hozzon nyaranta.

Tállya és vidéke a szőlőtermesztés megindulásával egy időben, a XVI. század közepén vált gazdaságilag és kulturálisan is releváns településsé – nem véletlen, hogy Károli Gáspár itt tevékenykedett és fordította le magyar nyelvre a Bibliát, majd később ide költözött Lavotta János hegedűművész, Csokonai, Kazinczy és Kölcsey nagy kedvence.

A XX. században már egymás után alakultak itt a legkülönfélébb szándékú és célú egyletek. Ilyen volt a Közép-európai Művésztelep is, amely a tokaji alkotótelepből vált külön, és nem hivatalosan már a ‘80-as években megkezdte működését.

A csoport tagjai eleinte ingyen használhatták az önkormányzati épületeket, majd a tállyai Mailloth-kastély adott nekik otthont. Ők minden nyáron hetekre a településre költöztek, és a falu hangulatából, hagyományaiból, az itt élő emberekből inspirálódva hozták létre alkotásaikat.

A Mailloth-kastély tulajdonosai közül megemlíthető a magyarországi nemesi családokat alkotó Zudar család, Garai nádor, Brankovics György, Hunyadi János és a Szapolyaiak. Ezen felül birtokolták az Alaghyak, a Mágócsyak, végül a megözvegyült Alaghy Judit házassággal vitte a várat és a mezővárost Rákóczi Zsigmond tulajdonába, így tehát Tállya a XVII-XVIII. században hosszú ideig Rákóczi-birtok volt. Ezt követően a Trautsonok, majd a kincstár, végül a Bretzenheim család birtokolták, akikről nőágon a Mailloth bárókra szállt. Ezek a nemesi családok több műtárgyat halmoztak fel a kastélyban, és ezeket gazdagítják a Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola művészeinek alkotásai.

A kor szervezőinek környezetformáló programjukkal az volt a céljuk, hogy Tállya és a környező települések visszakapják a maguk egyéni karakterét, történeti atmoszféráját. Nekik köszönhető, hogy ma is megcsodálhatóak azok a remekművek, amik majdnem tönkrementek vagy korábban ellopták őket. Például ilyenek a Bacchus szobrok, és egyéb szőlő- és bortermelést megjelenítő alkotások.

Azon kívül, hogy ékesítsék a településeket különféle remekműveikkel, mindig is volt a telepnek egy még magasztosabb célja és küldetése. Mikor Kerékgyártó István, művészeti kritikus átvette a Művésztelep vezetését 1982-ben, különböző művészeket hívott meg a környező országokból, hogy együtt tevékenykedjenek a hazai alkotókkal. Számára fontos volt, hogy a határon túlit összekapcsolja a magyarországi művészeti élettel. A szervezőknek hitvallásukká vált, hogy elősegítsék, hogy előítéletek és gyanakvások nélkül ismerjék meg egymás kultúráját, cseréljenek tapasztalatokat és közösen teremtsenek értéket, származástól és etnikumtól függetlenül.

Jól mutatják ennek a szemléletnek a pozitív hatását a balkáni háború utáni történtek. A Tállyán vendégeskedő horvát és szerb művészek eleinte távolságtartóak voltak, ám egy kis idő elteltével már kollégaként tekintettek egymásra. Ezen program során alakult meg Magyar–Litván Baráti Társaság, majd itt bontották ki először csaknem fél évszázad után a régi litván lobogót.

Abban a körülbelül három hétben, amikor a művésztelepen ez az ötven-hatvan magyar, cigány, cseh, horvát, lengyel, litván, német, osztrák, román, ruszin, szerb, szlovén, ukrán összegyűlt és alkotott, nemcsak sokféle stílusú művek készültek, hanem valami annál sokkal fontosabb: összhang és egyetértés különböző népek között.

Az ArtisTaille mögött álló Tállyáért Egyesület céljai is hasonlóak: a 2010-es években már tartottak táborokat, most pedig, néhány év kihagyás után többfélét is szerveznek. 2022 júniusától nyitott, bárki számára elérhető, nagy nevű kortárs művészek által vezetett táborokat és zárt, kifejezetten gyakorló alkotóknak szóló művésztelepeket is szerveznek a Mailloth-kastélyban és kertjében. A művekből összeállt kiállításokra is számíthatunk.

Korga Szabina