ArtIsTaille - Art Residency

A nevében is Tállya évszázadokkal ezelőtt megalapozott értékeire utaló, és azt a művészettel összekötő kezdeményezés célja, hogy ebbe a mintegy 1800 fős községbe életet, kultúrát és művészeket hozzon.

Előzménye a Közép-Európai Művésztelep hivatalosan a rendszerváltás kezdetén, 1990-ben jött létre, ám a térség országai között valójában már azt megelőzően elkezdte kapcsolatteremtő tevékenységét. A Közép-európai Művésztelepen és Szabadiskolán hazai magyar művészek, határon túli magyar alkotók, a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek művészei, közép- és kelet-európai országok alkotói vettek részt. Ahogy akkor, úgy ma is a kapcsolatteremtés, a kultúra támogatása, a tapasztalatcsere és az értékteremtés a program és a mögötte álló, civilek alkotta Tállyáért Egyesület célja.

Tállya

Tokaj-Hegyalja 2022 óta az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj, a világon egyedi termőhelyi adottságokkal, mikroklímával és borkészítési adottságokkal. Európa mértani középpontján, a borvidék legkiterjedtebb pincelabirintusa fölött helyezkedik el Tállya.

Az álmos kis település több évszázados borászati, épített és szellemi örökségének megalapozásában egykor meghatározó szerepet töltött be a Rákóczi család. De itt keresztelték meg Kossuth Lajost, itt élt Lavotta János hegedűművész, és az itt élőkről mintázta Különös házasság című regényének figuráit Mikszáth Kálmán. A borkészítés mellett a település máig űzött hagyományos mesterségei a hordókészítés és az úrihímzés-készítés.
Tállyát mindezek mellett kiváló borászatok, szálláshelyek és gasztronómiai élmények teszik ismertté. És persze a művészetek is.

Mailloth-kastély

Tállya ikonikus épületét sokan a Rákócziakhoz kötik, mások szerint csak a család birtokainak elkobzása után, az 1720-as években épült meg a kastély – az alapos történelmi kutatások és falfeltárások még váratnak magukra. Az viszont biztos, hogy számos átépítés és a rendszerváltás után már a Közép-Európai Művésztelep otthona volt, és azóta is a kultúra befogadása, illetve a térség értékeinek bemutatása a feladata. Ma az ArtIsTaille Art Residency fontos épülete.

Programok

MŰVÉSZTELEP

A művészeti életben elismert, rendszeresen publikáló művészeknek, akik részei a kortárs diskurzusnak vagy szakirányú felsőoktatási tanulmányaikat folytatják.

Jelentkezés
Ház
MŰVÉSZEK, AKIK NÁLUNK JÁRTAK

Táborok minden olyan érdeklődőnek, aki szeretne belelátni az alkotás folyamatába illetve belekóstolni a tokaji borok és gasztronómia világába.

Jelentkezés

Partnerek

  • Oroszlános